Kod | PS-WR-BZ |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk Rolniczych |
Kierunek studiów | Podyplomowe Studia Bezpieczeństwa Żywnościowego |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Czas trwania | 2 semestry |
Adres komisji rekrutacyjnej | Wydział Nauk Rolniczych, Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa, ul. B. Prusa 14 pok. 108, 08-110 Siedlce tel. 25 643 13 09 iro@uws.edu.pl wr@uws.edu.pl |
Godziny otwarcia sekretariatu | Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa 8.00 - 15.00 |
Adres WWW | https://wr.uws.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Opis studiów
Podyplomowe Studia Bezpieczeństwa Żywnościowego skierowane są do osób zainteresowanych poznaniem czy też pogłębieniem istoty bezpieczeństwa żywnościowego w wymiarze fizycznym, ekonomiczno-społecznym i zdrowotnym z uwzględnieniem międzynarodowego prawa żywnościowego i najnowszych wytycznych wspólnej polityki rolnej. Koncepcja studiów zakłada kompleksowe podejście do łańcucha rolno-spożywczego obejmującego etapy mające miejsce w produkcji, przechowalnictwie, przetwórstwie, dystrybucji i postępowaniu z żywnością począwszy od produkcji pierwotnej, aż do konsumpcji w myśl strategii „od pola do stołu” w oparciu o ideę zrównoważonego rozwoju. Studia prowadzone będą przez nauczycieli akademickich Uniwersytetu w Siedlcach z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, Instytutu Zootechniki i Rybactwa, Instytutu Nauk o Zdrowiu, Instytutu Nauk o Bezpieczeństwie oraz przez ekspertów zewnętrznych z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, jak i Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Siedlcach.
Tematyka studiów jest kluczowa dla konsumentów oraz branży żywnościowej w obliczu:
- wzrostu populacji
- zmian klimatycznych
- wyczerpujących się zasobów naturalnych
- transformacji rolnictwa europejskiego
- marnotrawstwa żywności
- nowych trendów konsumpcji żywności.
Program studiów obejmuje następujące przedmioty:
- Polityka wyżywienia ludności
- Gleba i klimat w bezpieczeństwie żywnościowym
- Produkcja i ocena płodów rolnych
- Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności
- Przechowalnictwo i przetwórstwo surowców roślinnych
- Substancje żywieniowe i antyżywieniowe w wybranych roślinach rolniczych
- Produkcja i ocena surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
- Rynek produktów żywnościowych
- Audyt systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- Wdrożenie GHP, GMP i HACCP do zakładu
- Rola i zadania organów urzędowej kontroli żywności – nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF)
- Ekonomiczny wymiar bezpieczeństwa żywnościowego
- Aspekty zdrowotne bezpieczeństwa żywnościowego
- Bezpieczeństwo dostaw żywności
- Polityka interwencyjna państwa w zakresie przeciwdziałania zagrożeniom bezpieczeństwa żywnościowego
- Europejski Zielony Ład w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego
Uzyskane kwalifikacje i uprawnienia
Absolwent studiów podyplomowych będzie posiadał m.in.:
- wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w wymiarze fizycznym, społecznym - ekonomicznym i zdrowotnym,
- niezbędne informacje na temat znaczenia gleby i klimatu dla bezpieczeństwa żywnościowego,
- konieczną wiedzę i umiejętności w zakresie bezpieczeństwa produkcji surowców pochodzenia rolniczego, ich przechowalnictwa, przetwórstwa i dystrybucji w oparciu o ideę zrównoważonego rozwoju,
- znajomość narzędzi prawnych stosowanych w organach urzędowej kontroli żywności,
- wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa dostaw żywności,
- wiedzę na temat Priorytetów Globalnej Strategii Bezpieczeństwa Żywności WHO na lata 2022-2039 i znaczenia polityki interwencyjnej państwa w zakresie przeciwdziałania zagrożeniom bezpieczeństwa żywnościowego oraz kształtowania zrównoważonej polityki żywnościowej,
- najnowszych wytycznych kolejnej odsłony Europejskiego Zielonego Ładu.
Opłaty
Studia podylomowe są płatne. Wysokość opłaty za semestr studiów wynosi 1.800 zł, a przy wpłacie jednorazowej w pierwszym terminie 1.700 zł.
Jeśli jesteś absolwentem naszej uczelni opłata wyniosi 1620 zł , a przy wpłacie jednorazowej w pierwszym terminie 1520 zł.
Szczegółowe informacje o opłatach i terminach znajdziesz tutaj.
Wymagane dokumenty
- wygenerowane z systemu podanie o przyjęcie na studia,
- oświadczenie o zapoznaniu się z opłatami oraz zasadami ich wnoszenia,
- kserokopia dyplomu ukończenia studiów wyższych pierwszego, drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich (oryginał lub odpis dokumentu do wglądu).
Kandydat składając dokumenty jest zobowiązany do potwierdzenia swojej tożsamości i okazania dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość kandydata na studia studia podyplomowe (oryginał dokumentu do wglądu).
Miejsce składania dokumentów:
Wydział Nauk Rolniczych UwS
Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, pokój nr 108
ul. Bolesława Prusa 14, 08-110 Siedlce
Godziny otwarcia: 8:00 – 15:00
tel. 25 643 13 09
e-mail: iro@uws.edu.pl