Studia podyplomowe 2025/2026

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Podyplomowe Studia Bezpieczeństwa Żywnościowego

Szczegóły
Kod PS-WR-BZ
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk Rolniczych
Kierunek studiów Podyplomowe Studia Bezpieczeństwa Żywnościowego
Forma studiów Niestacjonarne
Poziom kształcenia Podyplomowe
Czas trwania 2 semestry
Adres komisji rekrutacyjnej Wydział Nauk Rolniczych,
Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa,
ul. B. Prusa 14 pok. 108,
08-110 Siedlce
tel. 25 643 13 09
iro@uws.edu.pl
wr@uws.edu.pl
Godziny otwarcia sekretariatu Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa 8.00 - 15.00
Adres WWW https://wr.uws.edu.pl/
Wymagany dokument
  • Studia wyższe
  Zadaj pytanie
Tura 1 (04.07.2025 10:00 – 30.09.2025 23:59)

Opis studiów

Podyplomowe Studia Bezpieczeństwa Żywnościowego skierowane są do osób zainteresowanych poznaniem czy też pogłębieniem istoty bezpieczeństwa żywnościowego w wymiarze fizycznym, ekonomiczno-społecznym i zdrowotnym z uwzględnieniem międzynarodowego prawa żywnościowego i najnowszych wytycznych wspólnej polityki rolnej. Koncepcja studiów zakłada kompleksowe podejście do łańcucha rolno-spożywczego obejmującego etapy mające miejsce w produkcji, przechowalnictwie, przetwórstwie, dystrybucji i postępowaniu z żywnością począwszy od produkcji pierwotnej, aż do konsumpcji w myśl strategii „od pola do stołu” w oparciu o ideę zrównoważonego rozwoju. Studia prowadzone będą przez nauczycieli akademickich Uniwersytetu w Siedlcach z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, Instytutu Zootechniki i Rybactwa, Instytutu Nauk o Zdrowiu, Instytutu Nauk o Bezpieczeństwie oraz przez ekspertów zewnętrznych z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, jak i Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Siedlcach.

Tematyka studiów jest kluczowa dla konsumentów oraz branży żywnościowej w obliczu:

  • wzrostu populacji
  • zmian klimatycznych
  • wyczerpujących się zasobów naturalnych
  • transformacji rolnictwa europejskiego
  • marnotrawstwa żywności
  • nowych trendów konsumpcji żywności.

Program studiów obejmuje następujące przedmioty:

  • Polityka wyżywienia ludności
  • Gleba i klimat w bezpieczeństwie żywnościowym
  • Produkcja i ocena płodów rolnych
  • Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności
  • Przechowalnictwo i przetwórstwo surowców roślinnych
  • Substancje żywieniowe i antyżywieniowe w wybranych roślinach rolniczych
  • Produkcja i ocena surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Rynek produktów żywnościowych
  • Audyt systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
  • Wdrożenie GHP, GMP i HACCP do zakładu
  • Rola i zadania organów urzędowej kontroli żywności – nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  • System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF)
  • Ekonomiczny wymiar bezpieczeństwa żywnościowego
  • Aspekty zdrowotne bezpieczeństwa żywnościowego
  • Bezpieczeństwo dostaw żywności
  • Polityka interwencyjna państwa w zakresie przeciwdziałania zagrożeniom bezpieczeństwa żywnościowego
  • Europejski Zielony Ład w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego

Uzyskane kwalifikacje i uprawnienia

Absolwent studiów podyplomowych będzie posiadał m.in.:

  • wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w wymiarze fizycznym, społecznym - ekonomicznym i zdrowotnym,
  • niezbędne informacje na temat znaczenia gleby i klimatu dla bezpieczeństwa żywnościowego,
  • konieczną wiedzę i umiejętności w zakresie bezpieczeństwa produkcji surowców pochodzenia rolniczego, ich przechowalnictwa, przetwórstwa i dystrybucji w oparciu o ideę zrównoważonego rozwoju,
  • znajomość narzędzi prawnych stosowanych w organach urzędowej kontroli żywności,
  • wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa dostaw żywności,
  • wiedzę na temat Priorytetów Globalnej Strategii Bezpieczeństwa Żywności WHO na lata 2022-2039 i znaczenia polityki interwencyjnej państwa w zakresie przeciwdziałania zagrożeniom bezpieczeństwa żywnościowego oraz kształtowania zrównoważonej polityki żywnościowej,
  • najnowszych wytycznych kolejnej odsłony Europejskiego Zielonego Ładu.

Opłaty

Studia podylomowe są płatne. Wysokość opłaty za semestr studiów wynosi 1.800 zł, a przy wpłacie jednorazowej w pierwszym terminie 1.700 zł.
Jeśli jesteś absolwentem naszej uczelni opłata wyniosi 1620 zł , a przy wpłacie jednorazowej w pierwszym terminie 1520 zł.
Szczegółowe informacje o opłatach i terminach znajdziesz tutaj.


Wymagane dokumenty

  • wygenerowane z systemu podanie o przyjęcie na studia,
  • oświadczenie o zapoznaniu się z opłatami oraz zasadami ich wnoszenia,
  • kserokopia dyplomu ukończenia studiów wyższych pierwszego, drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich (oryginał lub odpis dokumentu do wglądu).

Kandydat składając dokumenty jest zobowiązany do potwierdzenia swojej tożsamości i okazania dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość kandydata na studia studia podyplomowe (oryginał dokumentu do wglądu).

Miejsce składania dokumentów:

Wydział Nauk Rolniczych UwS
Sekretariat Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, pokój nr 108

ul. Bolesława Prusa 14, 08-110 Siedlce

Godziny otwarcia: 8:00 – 15:00
tel. 25 643 13 09
e-mail: iro@uws.edu.pl