Kod | UPH-WR-ZOO-NU |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk Rolniczych |
Kierunek studiów | Zootechnika |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Czas trwania | 1,5 roku |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Opis
Absolwent kierunku zootechnika posiada ugruntowaną wiedzę z zakresu nowoczesnych metod i technik chowu i hodowli zwierząt oraz obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego. Jest przygotowany do pracy we własnych gospodarstwach hodowlanych jak i różnego rodzaju instytucjach związanych z hodowlą i bioróżnorodnością zwierząt. Posiada umiejętności zawodowe w zakresie planowania i organizacji hodowli zwierząt oraz stosowania programów hodowlanych, żywieniowych i profilaktycznych w populacji różnych gatunków zwierząt. Ponadto absolwent ma umiejętności i kompetencje do aplikowania o unijne i krajowe środki finansowe z różnymi podmiotami zewnętrznymi.
Absolwent kierunku zootechnika jest przygotowany do podjęcia pracy kierowniczej w przedsiębiorstwach i specjalistycznych gospodarstwach rolnych, grupach producenckich, firmach zajmujących się obrotem produktami rolnymi i zaopatrzeniem rolnictwa w środki produkcji, w nadzorze hodowlanym i służbach inseminacyjnych, firmach konsultingowych, firmach paszowych, instytutach naukowo-badawczych, ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz laboratoriach specjalistycznych. Jest także przygotowany do ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego oraz podejmowania pracy w jednostkach administracji państwowej i samorządowej oraz w szkolnictwie. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów w szkole doktorskiej.
Moduły do wyboru realizowane na studiach II stopnia:
Moduł przedmiotów wybieralnych z zakresu hodowla zwierząt umożliwia gruntowne przygotowanie z chowu i hodowli zwierząt gospodarskich oraz alternatywnych kierunków produkcji zwierzęcej. Studia na tej specjalności umożliwią zdobycie umiejętności i kompetencji w zakresie technologii produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem ekonomicznych i ekologicznych aspektów wytwarzania i zagospodarowania produktów pochodzenia zwierzęcego.
Moduł przedmiotów wybieralnych z zakresu ocena i wykorzystanie produktów zwierzęcych umożliwia uzyskanie przygotowania z obrotu i handlu produktami pochodzenia zwierzęcego, zasad wykorzystania, standaryzacji i oceny surowców zwierzęcych oraz technologii ich przechowywania i przetwarzania.
Uczelnia zastrzega sobie prawo do nieuruchomienia kierunku lub modułu w przypadku zbyt małej liczby chętnych.
Zasady kwalifikacji
O przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunek zootechnika może ubiegać się osoba, która posiada tytuł inżyniera lub magistra inżyniera.
Podstawą rekrutacji jest:
- ocena z dyplomu - dla absolwentów tych samych lub pokrewnych kierunków;
albo
- rozmowa kwalifikacyjna obejmująca zakres przedmiotów kierunkowych właściwych dla studiów pierwszego stopnia kierunku zootechnika - w przypadku kandydatów posiadających dyplom ukończenia studiów na innych kierunkach.
W postępowaniu kwalifikacyjnym stosuje się następującą skalę ocen: bardzo dobra, dobra plus, dobra, dostateczna plus, dostateczna, niedostateczna.
Kandydat, który otrzymał ocenę niedostateczną z rozmowy kwalifikacyjnej nie może zostać przyjęty na studia.
Osoby, które z tytułu ukończonych studiów mają wątpliwości co do zasad rekrutacji którymi będą objęte, proszone są o kontakt z DziałemOrganizacji Studiów, tel. 25/643 19 21, 643 19 24.
Miejsce ogłoszenia wyników
Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.
Wymagane dokumenty
Kandydat po dokonaniu rejestracji w systemie IRK zobowiązany jest do złożenia, w formie papierowej, kompletu wymaganych dokumentów.
Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia - mimo, iż kandydat dokonał ważnej rejestracji i wniósł wymaganą opłatę rekrutacyjną.
Dokumenty przyjmowane są w siedzibie komisji rekrutacyjnej, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.
Wykaz wymaganych dokumentów na stronie startowej progrmu IRK.
Dodatkowe informacje
PRZYKŁADOWE ZAGADNIENIA NA ROZMOWĘ KWALIFIKACYJNĄ:
1. Rola białek w żywieniu zwierząt.
2. Fizjologiczne i gospodarcze potrzeby żywieniowe zwierząt.
3. Potrzeby pokarmowe bydła o mlecznym i mięsnym kierunku użytkowania.
4. Potrzeby pokarmowe różnych gatunków zwierząt.
5. Dodatki paszowe poprawiające wykorzystanie składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym.
6. Wartość użytkowa a wartość hodowlana zwierząt.
7. Metody selekcji, jej skuteczność i od czego zależy?
8. Czynniki wpływające na wielkość postępu hodowlanego.
9. Zdefiniuj pojęcia: dojrzałość płciowa, dojrzałość rozpłodowa, dojrzałość fizyczna.
10. Dobrostan zwierząt, główne jego wymogi i kryteria oceny
11. Wymień rasy bydła mlecznego i scharakteryzuj je.
12. Wymień rasy bydła mięsnego i scharakteryzuj je.
13. Scharakteryzuj metody i technologię chowu bydła.
14. Wymień i scharakteryzuj czynniki oddziaływujące na użytkowość mleczną krów.
15. Rasy trzody chlewnej hodowane w Polsce, scharakteryzuj je.
16. Scharakteryzuj metody i technologię chowu trzody chlewnej.
17. Charakterystyka ras i odmian owiec i kóz.
18. Podstawowe zabiegi w chowie i hodowli owiec i kóz.
19. Scharakteryzuj technologię chowu i utrzymania owiec i kóz.
20. Kierunki użytkowanie owiec i kóz.
21. Wymień rasy kur i scharakteryzuj co najmniej trzy z nich.
22. Współczesne technologie chowu i użytkowaniu wybranych gatunków drobiu.
23. Wymień gatunki drobiu użytkowane w kierunku mięsnym.
24. Rasy koni hodowanych w Polsce.
25. Kierunki użytkowania koni i ich specyfika.