Zootechnika, studia stacjonarne II stopnia


W mocy od: 13 grudnia 2024

Zasady kwalifikacji

Zasady kwalifikacji

 O przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunek zootechnika może ubiegać się osoba, która posiada tytuł inżyniera lub magistra inżyniera.

 Podstawą rekrutacji jest:

W postępowaniu kwalifikacyjnym stosuje się następującą skalę ocen: bardzo dobra, dobra plus, dobra, dostateczna plus, dostateczna, niedostateczna.
Kandydat, który otrzymał ocenę niedostateczną z rozmowy kwalifikacyjnej nie może zostać przyjęty na studia.

Osoby, które z tytułu ukończonych studiów mają wątpliwości co do zasad rekrutacji którymi będą objęte, proszone są o kontakt z DziałemOrganizacji Studiów, tel. 25/643 19 21, 643 19 24.

Miejsce ogłoszenia wyników

 Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.

Wymagane dokumenty

Kandydat po dokonaniu rejestracji w systemie IRK zobowiązany jest do złożenia, w formie papierowej, kompletu wymaganych dokumentów.
Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia - mimo, iż kandydat dokonał ważnej rejestracji i wniósł wymaganą opłatę rekrutacyjną.
Dokumenty przyjmowane są w siedzibie komisji rekrutacyjnej, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.

Wykaz wymaganych dokumentów na stronie startowej progrmu IRK.

Dodatkowe informacje

 PRZYKŁADOWE ZAGADNIENIA NA ROZMOWĘ KWALIFIKACYJNĄ:

1.     Rola białek w żywieniu zwierząt.
2.     Fizjologiczne i gospodarcze potrzeby żywieniowe zwierząt.
3.     Potrzeby pokarmowe bydła o mlecznym i mięsnym kierunku użytkowania.
4.     Potrzeby pokarmowe różnych gatunków zwierząt.
5.     Dodatki paszowe poprawiające wykorzystanie składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym.
6.     Wartość użytkowa a wartość hodowlana zwierząt.
7.     Metody selekcji, jej skuteczność i od czego zależy?
8.     Czynniki wpływające na wielkość postępu hodowlanego.
9.     Zdefiniuj pojęcia: dojrzałość płciowa, dojrzałość rozpłodowa, dojrzałość fizyczna.
10.  Dobrostan zwierząt, główne jego wymogi i kryteria oceny
11.  Wymień rasy bydła mlecznego i scharakteryzuj je.
12.  Wymień rasy bydła mięsnego i scharakteryzuj je.
13.  Scharakteryzuj metody i technologię chowu bydła.
14.  Wymień i scharakteryzuj czynniki oddziaływujące na użytkowość mleczną krów.
15.  Rasy trzody chlewnej hodowane w Polsce, scharakteryzuj je.
16.  Scharakteryzuj metody i technologię chowu trzody chlewnej.
17.  Charakterystyka ras i odmian owiec i kóz.
18.  Podstawowe zabiegi w chowie i hodowli owiec i kóz.
19.  Scharakteryzuj technologię chowu i utrzymania owiec i kóz.
20.  Kierunki użytkowanie owiec i kóz.
21.  Wymień rasy kur i scharakteryzuj co najmniej trzy  z nich.
22.  Współczesne technologie chowu i użytkowaniu wybranych gatunków drobiu.
23.  Wymień gatunki drobiu użytkowane w kierunku mięsnym.
24.  Rasy koni hodowanych w Polsce.
25.  Kierunki użytkowania koni i ich specyfika.