Studia I i II stopnia oraz jednolite studia magisterskie 2024/2025

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia

Details
Code UPH-WR-DIET-SU
Organizational unit Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu
Field of studies Dietetyka
Form of studies Full-time
Level of education Second cycle
Educational profile academic
Language(s) of instruction Polish
Duration 2 lata
Recruitment committee address Centralny Punkt Obsługi Kandydata, ul. Żytnia 39 (wejście główne od ul. Popiełuszki 9), pok. 0.69, 0.70
Office opening hours informacje na stronie głównej programu IRK
WWW address https://wnmz.uws.edu.pl
Required document
  • Studia wyższe
  Ask a question
There is currently no active phase.

(show past turns)

Opis kierunku

Absolwent po ukończeniu studiów II stopnia na kierunku dietetyka jest przygotowany do pracy w:

  •     publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, w tym do świadczenia usług dietetycznych w systemie podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) w  ramach opieki koordynowanej,
  •     zakładach żywienia zbiorowego i domach opieki społecznej,
  •     instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych,
  •     jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka.

Ponadto absolwent jest przygotowany do:

  •     prowadzenia indywidualnej praktyki zawodowej (własna działalność gospodarcza)
  •     współpracy z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i preparaty do leczenia żywieniowego,
  •     współpracy z lekarzem w zakresie leczenia wymagającego odpowiedniego postępowania dietetycznego.

Absolwent posiada umiejętność pracy z ludźmi chorymi, kierowania zespołami terapeutycznymi oraz zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne. Powinien mieć wpojone nawyki ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego. Po ukończeniu studiów II-go stopnia, absolwent jest przygotowany do podjęcia kształcenia w szkole doktorskiej.

Uczelnia zastrzega sobie prawo do nieuruchomienia kierunku w przypadku zbyt małej liczby chętnych.

 


Zasady kwalifikacji

O przyjęcie na studia drugiego stopnia może ubiegać się osoba, która posiada dyplom ukończenia studiów. Podstawą rekrutacji jest:

 - ocena z dyplomu - dla absolwenta tego samego lub pokrewnego kierunku studiów;

albo

- ocena z rozmowy kwalifikacyjnej obejmującej zakres przedmiotów kierunkowych właściwych dla studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka - w przypadku kandydata posiadającego dyplom ukończenia studiów na innym kierunku.

W postępowaniu kwalifikacyjnym stosuje się następującą skalę ocen: bardzo dobra, dobra plus, dobra, dostateczna plus, dostateczna, niedostateczna.
Kandydat, który otrzymał ocenę niedostateczną z rozmowy kwalifikacyjnej nie może zostać przyjęty na studia.
Osoby, które z tytułu ukończonych studiów mają wątpliwości co do zasad rekrutacji którymi będą objęte, proszone są o kontakt z Działem Organizacji Studiów, tel. 25/643 19 21, 643 19 24.

Miejsce ogłoszenia wyników

Wyniki rekrutacji będą dostępne w systemie IRK, na koncie każdego zarejestrowanego kandydata.

Wymagane dokumenty

Kandydat po dokonaniu rejestracji w systemie IRK zobowiązany jest do złożenia (w formie papierowej), kompletu wymaganych dokumentów.
Niespełnienie tego warunku oznacza rezygnację z ubiegania się o przyjęcie na studia - mimo, iż kandydat dokonał ważnej rejestracji i wniósł wymaganą opłatę rekrutacyjną.
Dokumenty przyjmowane są w Centralnym Punkcie Obsługi Kandydata, w terminach określonych na stronie startowej programu IRK.
Wykaz wymaganych dokumentów można pobrać
tutaj.

Przykładowe zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną

1. Rodzaje i znaczenie norm żywieniowych.
2. Rola poszczególnych składników pokarmowych w żywieniu człowieka.
3. Znaczenie wody i błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka.
4. Znaczenie witamin i składników mineralnych w żywieniu człowieka.
5. Wartość energetyczna podstawowych składników pokarmowych.
6. Metody obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii.
7. Wskaźniki ułatwiające rozpoznanie otyłości.
8. Metody oceny stanu odżywienia człowieka.
9. Metody oceny sposobu żywienia człowieka.
10. Zasady i metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowego stylu życia.
11. Rola aktywności fizycznej w zapobieganiu chorób dietozależnych.
12. Założenia diety lekkostrawnej.
13 .Założenia diety bogatoresztkowej.
14. Założenia diety niskoenergetycznej.
15. Pojęcie żywności funkcjonalnej, tradycyjnej i genetycznie modyfikowanej.
16. Skład i właściwości surowców oraz produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego.
17. Skład i właściwości surowców oraz produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.
18. Metody obróbki termicznej produktów żywnościowych.
19. Metody przechowywania i utrwalania żywności.
20. Systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności.